SF-C Caravan Kerava ry

 

Yhdistyksen säännöt

Klikkaa tästä.

 

Historiaa ja nykypäivää

Katsaus alkuaikoihin 
"Kokoonnutaan yhteen ja vietetään ikimuistettavia hetkiä" on lähes suora lainaus SF-Caravan Kerava ry:n ensimmäisestä toimintakertomuksesta. Tämä visio elää edelleen ja ohjaa toimintaamme eteenpäin. Tässä oleva lyhyt historian katsaus on koottu ensimmäisestä toimintakertomuksesta sekä Onni Rinteen kertomasta.


Alkutaival 
Keravan yhdistyksen toiminta käynnistyi toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Pornaisissa vuonna 1991, kun kymmenen karavaanariperhettä kirjoitti nimensä perustettavan yhdistyksen puolesta.  

SF-Caravan ry:n toimikunnalle toimitettiin hakemus yhdistyksen perustamisesta 10.5.1991 ja jäseniä oli kertynyt hakemukseen yhteensä 37. Yhdistyksellemme myönnettiin perustamislupa 12.6.1991 ja perustava kokous pidettiin 28.8.1991 Keravan kaupungintalon ruokalassa.

Järjestäytymisen jälkeen lähetettiin vielä liittokokoukselle hakemus virallista lupaa varten. Liiton syyskokous 24.11.1991 hyväksyi yhdistyksemme 63. jäsenyhdistykseksi. Yhdistysrekisteriin SF-Caravan Kerava ry on rekisteröity 17.11.1991. Täysivaltainen liiton jäsen meistä tuli syysliittokokouksessa 1992.

SF-Caravan Kerava ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Jouni Kainulainen, varapuheenjohtajana Pentti Kari ja sihteerinä Irja Tervo. Johtokuntaan kuuluivat lisäksi Eino Jehkonen, Liisa Leinonen, Rauno Pankka, Onni Rinne, Aino Suojala ja Matti Virkkunen. Yhdistyksen jäsenkirjurina toimi Anja Kainulainen ja tarvikemyyjänä Kirsi Tolonen. 

Ensimmäinen toimintakausi oli 16 kuukauden mittainen elokuun 1991 lopusta vuoden 1992 loppuun. Alkuaika kului toiminnan käynnistämiseen ja suunnitteluun. Vuoden 1992 alussa yhdistyksessä oli 109 varsinaista jäsentä ja 10 perhejäsentä. Ensimmäisen tilikauden voitollinen tulos siirrettiin omaan pääomaan.

Yhdistyksen johtokunta nimesi järjestelytoimikunnan, jonka tehtäviin kuuluivat treffien ja tapaamisten järjestäminen. Ensimmäisenä toimintakautena järjestettiin useita treffejä. Aluksi Verson Majalla Hirvihaarassa pikkujoulun ja pääsiäisen merkeissä. 

Koko ajan etsittiin kuitenkin omaa aluetta ja monia paikkoja kartoitettiin ja käytiin katsomassa. Tutkittavina olivat mm. Kytäjän kartanon alue, entiset leirintäalueet Nummi-Pusulassa ja Hollolassa, Kisakallio, Onkimaan koulu ja Kiiliön rauniot sekä Puujoen ja Suvirannan alueet. 

Säyhteen Lomakeskus 
Iitin kunnasta Säyhteen kylästä löytyi entinen leirintäalue, joka toimi Lomakeskuksen nimellä. Vuokrasopimus allekirjoitettiin kesäkuun alussa 1992.

Alue oli alusta alkaen erittäin suosittu, ja sinne keskitettiin myös yhdistyksen tapahtumien järjestäminen. Ensimmäiset treffit Lomakeskuksessa olivat Juhannuksena 50 vaunukunnan kesken.

Elokuun loppupuolella järjestettiin maastojuoksukilpailut sekä pussihyppelyn joukkuekilpailu. Iitin palopäällikkö opetti sammuttimen ja paloliinan käyttöä. Turvallisuusasiat ovat olleet alusta asti tärkeitä ja niitä on haluttu jäsenistölle opettaa. Tapahtuma keräsi kokoon yli 40 vaunukuntaa.

Yhdistyksen 1-vuotissyntymäpäiväkahvit nautittiin elokuun 29. päivänä. Paikalla oli 28 vaunukuntaa ja vieraita oli myös paikalla ilman vaunua. 
Pikkujoulu järjestettiin ja joulupukki ilahdutti vierailullaan 32 vaunukuntaa. 

Säyhteen jälkeen 
Säyhteen Lomakeskuksen leirintäalueen vuokrasopimus oli määräaikainen, eikä sopimusta uusittu. Näin ollen vuoden 1993 lopulla olimme taas tilanteessa, ettei omaa aluetta ollut. Keravan yhdistyksen jäsenet hajaantuivat eripuolille ja osa tuli Pöylinniemeen, jonne oli solmittu käyttösopimus.

Yhteistä toimintaa ylläpidettiin kokoontumalla erilaisille treffeille ja tapahtumille yhdessä. Yhteisiä tapahtumia oli myös muissa tiloissa ja lähialueilla. Tutuksi tulivat niin Keinukallion ympäristö kuin KEU-pirttikin, Hirvihaaran alue ja Talmakin.

Yhdistyksen syntymäpäiviä juhlittiin samaan aikaan kuin Keravan valkosipulimarkkinat järjestettiin ja sinne järjestettiin yhteiskuljetuksia lähialueelta, johon oli kokoonnuttu. Näin syntyivät valkoisipulitreffit. Pääsiäis-, lomaltapaluutapahtumia sekä pikkujouluja järjestettiin myös eri paikoissa. 

Keravaanari syntyy 
Samoihin aikoihin virisi myös tarve oman tiedotelehden tekemisestä. Näin syntyi Keravaanari. Lehteen pyrittiin koko ajan saamaan enemmän sisältöä ja vuosien saatossa lehden koko vaihteli A5:stä A4 kokoon. Lehteen myytiin myös mainoksia kulujen kattamiseksi, mutta kuten nykyäänkin, oli mainosten saaminen työn takana. Ilmestymistiheys vakiintui neljään kertaan vuodessa.

Vuoden 2004 kesällä Keravan yhdistyksen jäsenlehti liittyi mukaan Helsingin, Espoon ja Vantaan jäsenjulkaisuun. Lehden ulkoasu ja väritys muuttui ja lehti sai enemmän sisältöä.

Vuoden 2017 alusta liityimme mukaan "SFC KUUTOSET +" lehden julkaisijoiden joukkoon. Mainitun lehden lukijakunnan todettiin vastaavan vielä paremmin nykyisiä ja tulevia tiedotustarpeitamme.

Tiedottaminen on myös tehostunut teknisen kehityksen myötä ja internettiin on liitytty aika alkuvaiheessa. Tekninen kehitys on on ollut nopeaa ja yhdistyksemme nettisivujen osoite on vaihtunut jo useamman kerran. Nykyisin yhdistyksellä on myös oma Facebook-ryhmä parantamassa tiedonkulkua jäsenistön joukossa. 

Yhdistyksen logo 
Yhdistyksen logon suunnittelukilpailu järjestettiin vuoden 1993 aikana. Logo saatiin hyväksytyksi seuraavana vuonna ja oma lippu valmistui alkukesällä. Pienoisliput valmistuivat loppuvuodeksi ja jäsenet saivat hankkia niitä vaunuihinsa. 

Kangaslampi löytyy 
Saimme tiedon Nastolassa olevasta Pajulahden vuoraamasta vanhasta TUL:n leirialueen vapautumisesta. Alue sijaitsee kauniilla paikalla mäntymetsässä pienen metsälammen rannalla. Neuvottelut aloitettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1994 ja vuokrasopimus päästiin kirjoittamaan vuoden 1997 loppupuolella. Vuokrasopimus astui voimaan 1.5.1998 ja leirintäalueilmoituksemme hyväksyttiin Nastolan kunnan toimesta kesällä. Alueella olevat vanhat rakennukset siirtyivät meille erillisellä kauppakirjalla. 

Kangaslampi kehittyy ja toimii 
Nykyään Kangaslammella on ympärivuotisessa käytössä oleva huoltorakennus, jossa on hyvin varustettu keittiö, suihku- ja WC-tilat. Alueella on myös  grillikatos ja kesäkeittiö, jossa on mm. puuhella, sähköhella, jääkaapit, leivinuuni ja astioiden pesupaikka. Huoltorakennuksen vieressä on vuodesta 2018 sijainnut lähinnä tilaussaunana toimiva viihtyisä vaunusauna. Lammen rannalla on tilava järvenrantasauna, jonka lauteet peruskorjattiin kesällä 2018 vastaamaan paremmin myös huonommin liikkumaan pääsevien saunojien tarpeita.

Uusi 15 paikkainen alueen laajennus otettiin käyttöön 2019 keväällä.

Kangaslammella on järjestetty useita tapahtumia talkoista aina häihin asti.

Yhteistyö paikallisen palolaitoksen kanssa on mahdollistanut turvatreffit. Ne ovat osin jatkoa jo Säyhteen ajoilta, vaikka varsinaisesti Turvatreffit saivat alkunsa vuonna 1994, kun yhdistykseemme perustettiin Turvatoimikunta. Samana vuonna SF-Caravan ry eli liittomme juhli 30-vuotista taivaltaan teemalla ”Turvallinen kolmekymppinen”.

Kesäisin on juhannusta juhlistettu, milloin treffeinä, milloin erillisinä tapahtumina tai paikalla olevan porukan kesken. Kokko on palanut niin lammen päälle rakennetussa alustassa kuin rantasaunan rannalla. Elokuussa on juhlistettu yhdistyksen syntymäpäiviä kakkukahvien ja elokekkereiden merkeissä. Pikkujouluja on vietetty nyyttärihengessä ja yleensä paikalle on aina löytänyt myös joulupukki.

Joulua ja uutta vuotta on myös juhlittu Kangiksella ja varmasti aivan erityisessä talvisessa tunnelmassa. 

Tulevaisuuden näkymiä
Kangaslammen palvelut tulevat jatkossa paranemaan merkittävästi ja sekä alueemme että koko Keravan yhdistyksen tulevaisuus näyttää hyvältä.